Spaarpot

Heeft u herinneringen aan dit item? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Collectie: Mark van Loon

Reactie 1:

Ria van Eldonk-Kersten: Wat leuk om die spaarpot weer te zien, want mijn broer en ik hebben allebei zo'n spaarpot gehad van de Gelderse Spaarbank. Van tijd tot tijd brachten we hem naar de bank om leeg te maken, en werd het geld op je Spaarbankboekje gezet. Ik weet nog dat zie je ook op de Spaarpot dat ze een Honingraat als logo hadden. De Bank zat op het Marienburgplein, het pand staat er nog steeds.

Reactie 2:

Henny Meijer, 24-06-2011: Exact 60 jaar geleden kregen we geen spaarpot doch kwam de bank op de Lagere School, in mijn geval op de Petrusschool in de Waterstraat. Het spaargeld werd in ontvangst genomen en bijgeschreven en men kreeg iedere keer een plaatje voor in het boek "De reddingsboot komt!" Door deze kleurplaatjes kon ik het boek/album completeren. Ik kwam uit een varende familie, dus dan is er automatisch grote bewondering voor de redders van scheepbreukelingen.

Overigens was het logo van de bank, een werkende dar, het "symbool van nuttige bedrijvigheid", niet origineel. Het was het familiewapen van de Bonapartes en Napoleon droeg tijdens zijn kroning een mantel met geborduurde bijen. Ook op de eerste ridderorde van het Koninkrijk Holland, ingesteld door zijn jongste broer Lodewijk Napoleon, Koning van Holland, zijn deze bijen toegevoegd.

Reactie 3:

Ron Hermsen, 04-02-2012: Ik ben nog steeds in het bezit van zo’n spaarpot en ben eigenlijk op zoek naar een “sleuteltje” om hem ook daadwerkelijk weer te kunnen gaan gebruiken. Deze spaarpot stamt uit mijn lagere schooltijd in Brakkenstein op de Pater Eymardschool. Ik weet nog goed dat ik om de zoveel tijd met mijn spaarpot naar de bank op de Heyendaalseweg ging om hem te laten legen door een, in mijn ogen van toentertijd, enorme man met een sigaar achter een immens groot houten bureau!! Nu ik dit schrijf begin ik toch te twijfelen of ik nu met die spaarpot of met zegeltjes naar die bank ging;-)
Weet iemand misschien hoe ik aan een sleuteltje kan komen?

Reactie 4:

Theo Phoelich, 27-03-2012: Naar mijn idee spaarde bijna iedere Nijmegenaar bij de Geldersche Spaarbank, het was de bank van de gewone inwoners. Uiteraard had ik ook zo'n metalen spaarpotje. Ik heb ze nog van de hele familie in allerlei kleuren, zo had iedereen zijn eigen kleur spaarpot. En ik had er een Zilvervloot rekening.
Later werden de metalen spaarpotjes waarschijnlijk door de hoge kosten vervangen door plastic exemplaren: toen gingen de banken al bezuinigen op de service. Ook de naam werd Bondsspaarbank, het logo bleef bestaan.

Reactie 5:

Theo Willems, 03-04-2012: Na de spaarpotten van Theo Phoelich kan ik niet achterblijven, deze verchroomde spaarpot is waarschijnlijk nog van voor de oorlog (?), zoals te zien bevond de bank zich toen nog op de Pauwelstraat.
Hieronder een historisch overzicht (geplukt van internet).
Met groet, Theo Willems.

De Geldersche Spaarbank ‘Nijmegen’, 1919-1969
In 1919 werd de Rooms-Katholieke Spaar- en bewaarbank opgericht. In 1939 werd de spaarbank hernoemd tot ‘Geldersche Spaarbank Nijmegen’. In 1944 vierde de spaarbank haar 25-jarig bestaan onder andere met een feestelijke misviering. De bank had haar domicilie in een gebouw aan de Pauwelstraat. Na het bombardement in februari 1944 was er een tijdelijk kantoor in het gebouw van de Rotterdamse Bank aan het Mariënburg In 1951 betrok de Geldersche Spaarbank op Mariënburg 69 een nieuw spaarbankkantoor. In 1969 werd het vijftigjarige bestaan gevierd. Datzelfde jaar fuseerde de Geldersche Spaarbank ‘Nijmegen’ met de Bondsspaarbank van 1850.

Reactie 6:

Koos Willemse, 29-03-2016: Bij een opruiming vond ik een spaarbusje van De Spaarbank van 1850 te Nijmegen. Hoogte is 7 cm, bodemdiameter 7,3 cm. Verdere gegevens ontbreken.

Reactie 7:

Johnny Meuleman, 29-03-2016: Grappig, dit potje heb ik ook gehad maar dan in het rood. Ik zit mijn hele leven al bij deze bank (vanaf ca 1973) alhoewel hij inmiddels al 3x van naam is veranderd.
Wat mij nog te binnen schiet was dat je als kind nog weleens wat centjes tekort kwam.
Maarja dat mochten de ouders natuurlijk niet weten en daar had ik wat op gevonden want de sleutel was veilig opgeborgen.
Je pakte een mes uit de keukenla, hield de spaarpot op zijn kop, stak het mes in de sleuf en dan maar schudden.
Als je goed geoefend had dan viste je de guldens en de knaken er zo uit.
De vlegel !
Reactie 8:

Ine Cijvat, 18-01-2017: ik ben in het bezit van een donkergroen stalen spaarbusje zoals op foto's hierboven. Ons energiebedrijf heette vroeger de PZEM (prov.zwse.elect.maatschap.) en deze busjes waren bestemd voor huishoudens die moesten sparen om de rekening te kunnen betalen voor gas-licht-electra. De sleutel was niet meegeleverd, die was in het bezit van de meteropnemers.
Mijn vraag is nu, zou iemand een sleuteltje kunnen en willen laten namaken of aan mij schenken?

Reactie 9:

JAM.Willems, 29-07-2019: Zouden ze bij de S.N.S.-bank weten dat ze dit jaar 100 jaar bestaan? Ik denk niet dat er om die reden nog spaarpotjes worden uitgegeven, ook de sleuteltjes van de nog bestaande spaarpotjes zullen wel niet meer bij de bank bewaard zijn. Het legen van mijn spaarpot was voor mij altijd een spannend moment.
Reactie 10:

Dick Jacobs, 06-02-2020: Tot het bombardement van februari 1944 zat ik op de broederschool in de Hertogstraat. Op deze school kon je meedoen met het z.g. schoolsparen.
Naar ik mij meen te herinneren kon je spaargeld inleveren bij de klasse-docent. Die tekende op jouw spaarkaart aan welk bedrag ingelegd was. Als je kaart vol was, ging je naar de Geldersche Spaarbank om de kaart in te leveren en je spaarbankboekje bij te laten werken. Ik weet niet meer of je op school contant geld inleverde of dat je met het spaarpotje van de bank bij de leerkracht moest komen. Wie het antwoord hierop weet mag het zeggen.
Wél weet ik nog dat de rente toen ongeveer 4% was.

Bij ons thuis werden de spaarmunten in een speciale spaarpot gedaan. Deze spaarpot met de vorm van een aap kreeg mijn vader van zijn ouders op 15 juni 1919 ter gelegenheid van zijn zevende verjaardag. Dit ding is nu dus meer dan 100 jaar oud.


De 100-jarige spaarpot. Als je op zijn staart drukt dan gaan de armen met het schaaltje omhoog en glijdt het geld naar binnen. Op de linker foto is te zien dat het schaaltje ooit vervangen is. Mijn vader gebruikte daarvoor een dekseltje van het kleine, destijds voor restauraties gebruikelijke, potje zwarte fietsenlak.

Voordeel van deze spaarpot was, dat er geen slotje op zat. Je kon er dus in moeilijke tijden gemakkelijk geld uithalen om 'Koloniale waren' of 'Comestibles' in te slaan.
Ook was het mogelijk om af en toe wat muntjes te gebruiken voor de gasmeter. Als er nl. geen gas meer uit het gasfornuis kwam, moest je enkele dubbeltjes in de gasmeter doen. Onze buren op Daalseweg 26 hadden nog jarenlang geen elektriciteit, maar moesten hun huis met gas verlichten. Voor hen was het een ramp als er geen dubbeltjes in huis waren.

Tegenwoordig kun je goed merken dat op je spaargeld nauwelijks rente gegeven wordt; de huidige bezitter van de spaarpot heeft de aap nl. onder een stolp gezet, een duidelijk teken dat hij buiten gebruik is.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: