Servet Standaard

Ria van Eldonk-Kersten: Dit servet standaardje werd gemaakt ter herinnering van het vijftig jarig bestaan van De IJssalon Torino in de Molenstraat van de Familie Collazuol. Ze waren er al voor de oorlog, eerst in de Houtstraat, later in de Molenstraat. Ik herinner me nog dat vader Collazuol met de bevrijding Oranje ijs maakte. Hij gebruikte daar blikjes melk voor van de bevrijders. Er waren vier kinderen drie meisjes en een jongen. Elsa, Louisa, Rosa, en Lino. Rosa was de enige die blond haar had, wel leuk want de ouders en de ander drie kinderen hadden het Italiaanse zwarte haar van hun ouders. Toen de ouders al op leeftijd terug gingen naar Italie, nam de zoonLino de IJssalon over. Zo heeft Torino de vijftig jaar van het bestaan ruim overschreden. Nu woont nog alleen de Oudste Dochter in Nederland de andere zijn allemaal naar Italie terug gegaan. Lino heeft nog vaak Heimwee naar Nederland, en komt dan vaak niet alleen zijn oudste zus opzoeken maar ook zijn vrienden.

Collectie: Ria van Eldonk-Kersten

Heeft u herinneringen aan dit item? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Henny en Bart Friebel: Voor de 2de wereldoorlog kwamen de gebroeders Collazuol naar Nijmegen. Op de Daalsedwarsweg begonnen zij ijs te maken. Hiervoor was het nodig om een elektromotor aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Ze kwamen naar mijn vader, die elektro-installateur was, om die aansluiting te maken. Er was echter een restrictie: ze hadden geen geld om direct te kunnen betalen. Eerst moest er ijs verkocht worden! Mijn vader accepteerde dit. Zij bleven een vaste klant van ons. Later is de jongste van de twee broers naar Hilversum verhuisd om daar een zaak te beginnen.

Reactie 2:

DaniŽlla Coenen, 01-02-2012: Mijn naam is DaniŽlla Coenen, dochter van Elsa Collazuol en kleindochter van Luigi en Maria Collazuol. Graag wil ik op dit item reageren: Ria, wat ontzettend leuk. Mijn moeder en ik hebben dit servetstandaard nooit eerder gezien. Ik heb deze link doorgestuurd naar mijn familie in ItaliŽ. Ik ben samen met mijn moeder, oom en tantes het verhaal van mijn opa aan het opschrijven. Het is de bedoeling dat er een boekje van gemaakt wordt. Zodra het boekje af is laat ik dit via deze link weten. Hartelijke groetjes, DaniŽlla

Reactie 3:

Harry Delsink, 22-05-2013: Ik heb met Lino op de lagere school gezeten in Wehl bij de broeders Maristen , zijn neef Italo Zilli zat daar ook op school. We hebben daar een leuke tijd gehad. Later ben ik naar Nijmegen verhuist om de Mulo te volgen op de Westerhelling aan de Sophiaweg . Zodoende heb ik Lino nog wel eens gezien. Bij het doornemen van fotoalbums ben ik nog een foto van hem tegengekomen in voetbaltenue . Ik heb deze schoolbank.nl gezet. Bij de school St.Martinus in Wehl. Doe Lino de groeten van
Harry Delsink .

Reactie 4:

Daniela Coenen, 01-06-2017: In navolging op mijn eerdere bericht onder reactie 2 kan ik melden dat het boek medio juli uitkomt. Meer informatie via post@ijssalon-torino.nl
Het boek gaat naar alle waarschijnlijkheid Ä 24,95 kosten. Dit ligt aan de totale oplage die gedrukt moet worden. Bestellen of een preview ontvangen kan ook via post@ijssalon-torino.nl Het is een hard-cover boek van 68 pagina's met veel foto's.

Het verhaal begint in een klein dorpje midden in de Dolomieten waar mijn opa opgroeit en komt al snel uit in Nijmegen, waar hij vanaf 1938 Italiaans ijs verkoopt onder de naam Torino. In de eerste jaren gebeurde dit al ventend met houten karretjes. Wat later vanuit een kiosk aan de Daalsedwarsweg (tot 1940). Vanaf 1940 vestigt Torino zich in de Houtstraat, nu Plein 1944. Vanaf 1942 tot 1998 was Torino gevestigd aan de Molenstraat 84.
Reactie 5:

Carla Michelotti, 06-08-2017: Mijn grootouders hadden een ijssalon in de Hezelstraat in Nijmegen - Venezia. Onze familie kende de familie Colazuol goed. Als kind ben ik daar meer dan eens in huis geweest, boven de ijssalon. Ik herinner mij beide ouders, maar nog meer de dochters: Elsa, die een stuk ouder was dan ik en dan Luigina en Rosa. De jongste zoon Lino is in 1998 nog bij de begrafenis van mijn moeder in Nijmegen geweest. Hij was toevallig in Nijmegen. Wij hebben dat erg op prijs gesteld. Ik ben erg benieuwd naar het boek. Is het al te krijgen ?
Reactie 6:

Daniela Coenen, 06-08-2017: Beste Carla,
Dank voor je bericht. Ik heb het doorgestuurd naar mijn moeder Elsa en mijn oom en tantes.
Het boek zou al klaar zijn maar de drukker OCC/Directprinting is onlangs failliet verklaard. Ik ben nu in contact met de curator of er nog iets te redden valt voordat ik naar een andere drukker uitwijk.
Cordiale saluti

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: