var198

Sol lamp

Nijmeegs fabrikaat, deze Sol-lamp. Het fabriekje begon waarschijnlijk in de Ziekerstraat en is mogelijk later overgenomen door Splendor aan de St. Annastraat.

Heeft u herinneringen aan deze fabriek? REAGEER, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

terug

Reactie 1:

Arjen Middelkoop: Zeker heb ik een herinnering aan deze lampenfabriek. Wij verkochten de lampen die zij leverden. Vraag me af of dit bedrijf enigzins is overgenomen. Ben zelfs op zoek naar het bedrijf die die zogenaamde "Pantserlampen" kan namaken, heb zelf nog enkele exemplaren liggen.

Als er iets over bekend is hoor ik het graag.

Reactie 2:

Chris: de fabriek is inderdaad begonnen in de Ziekerstraat en was onderdeel van Beuskens Apparaten gevestigd in Venlo. De Stoppentent, een fabriekje aan de Oude Haven waar zekeringen werden gemaakt genoemd, was van de zelfde eigenaar. In dat pand zat ook een accubedrijf van Varta-accu's.

Reactie 3:

Gerard Stoer, Eindhoven: Beste Nijmegenaren, De gloeilampenfabriek Sol bestond nog in de jaren 90. Ze waren gevestigd op een industrieterrein in Blerick. Het hoofdproduct was toen industriële keramiek, zoals isolatoren. Daarnaast maakten ze speciale gloeilampen volgens specificatie van de klant, met name ook navigatielampen voor schepen. Ik ben er een keer op bezoek geweest. Het machinepark dateerde uit de jaren dertig. Het was een echt museumbdrijf. Eind jaren negentig zijn ze gestopt.

Reactie 4:

Kees Kroon, 07-09-2009: Even over dit verhaal, dit klopt allemaal want heb er zelf ook gewerkt, drie jaar. Het was een leuk bedrijf, gezellig onder elkaar, goede samenwerking. Heb trouwens mijn vrouw daar ook leren kennen, nu zijn we bijna 35 jaar getrouwd. We hadden leuke collega’s om mee te werken. Het leek wel een familiebedrijf zo ging je met mekaar om. Toen ik daar werkte was het in de Oude Haven.
Het waren leuke jaren. Er werden ook pantserlampen gemaakt, spiegellampen enzo. Er werden verschillende gloeilampen gemaakt van groot tot klein. De eigenaar was van Beuskens, gevestigd in Venlo. De afdeling stoppen noemden wij de stoppenkeet. Ja dat was wel in de tijd van jaren 70. Leuke tijden om daar te werken.

Reactie 5:

Toine van Hulst, 11-02-2010: Hierbij mijn aanvulling op het verhaal: Sol lamp

Ooit van mijn in 1984 overleden vader gekregen met daarbij zijn opmerking: "Hier, misschien wel een unicum, nog een verduisteringslamp uit de laatste oorlogsjaren, ik hoop dat jij en jouw generatie zoiets nooit meer nodig zult hebben!"

Ik heb de lamp altijd zorgvuldig bewaard maar er misschien meer als twintig jaar niet meer naar omgekeken. De met witte verf opgedrukte naam "NV Sol" deed me wel denken aan normale gloeilampen die ik in mijn jongensjaren tijdens in Nijmegen doorgebrachte vakanties daar wel had gezien. Mijn beide ouders kwamen oorspronkelijk ook uit Nijmegen.

Recentelijk las ik, als uw nieuwbakken donateur, in Noviomagus.nl een interessant stukje over Sol-lampen.

Wel, dan moet ik zeggen dat de "NV Sol" gloeilampen maakte van zeer degelijke kwaliteit! De verduisteringslamp, te zien op bijgaande foto's, is naar mijn inschatting nu ca 68 jaar oud, is door mijn ouders in de oorlog werkelijk gebruikt, heeft daarna talloze verhuizingen doorstaan en....... kan nu anno 2010 nog steeds branden! (zacht donkerblauw licht).


Op het glas en de fitting staan nog de volgende gegevens afgedrukt: Type X        I.L.B   A.No.604         220V - 15W

Reactie 6:

Ton van der Eerden, 27-03-2011: Mijn naam is Ton van der Eerden. Ik woon in Best en ik verzamel gloeilampen van vooral Nederlandse merken. Van Sol heb ik er 15 stuks (zie bijgaande foto).
Ben ook op zoek naar fabrieksgegevens zoals oprichtings- en sluitingsdatum, foto's en catalogi. Wie kan helpen?
Groeten van Ton van der Eerden, Nazarethstraat 179, 5683 AK Best
Aanvulling 01-03-2021: De gemeente heeft ons adres gewijzigd in Zonnewende 179 5683AB te Best.

Reactie 7:

Mark Hooghwerff, 12-09-2011: Hallo Nederland, In het ziekenhuis waar ik werk in een buitenwijk van Perth, Australie, kwamen laatst wat gloeilampen van het merk SOL uit een kast die al een tijd niet meer gebruikt was. Omdat ik het merk niet kende maar even gezocht en zo op deze site gekomen. In totaal hebben we 6 x 60 watt lampen waarvan 4 met een bajonet fitting en 2 met een schroeffitting.

Reactie 8:

Jan Janssen, 20-11-2011: hoi ik heb er lang gewerkt met mijn zussen en op de stoppekeet. De lampen fabriek was gevestigd in de Ziekerstraat 59, de stoppen keet op de Oude Haven. Heel wat lampen gemaakt was toppie.

Reactie 9:

Jan Janssen, 01-12-2011: Om zo'n gloeilamp te maken begon je met een teller, daar werd een voetje van gemaakt, dan een spiraaltje, dan in een machine werd het glas gesmolten, dan werdt er een soort gas in gedaan, dan werdt de fitting er op gezet, dan afgesoldeerd en getest, dan in het bekende doosje.
Maar ik geloof niet dat de lampen fabriek over is genomen, hij is later naar Venlo de thuis basis van Beuskers apparatenfabrieken. Van Ziekerstraat 59 heb ik de fabriek nog overgehuist naar de Oude Haven. De cheffins waren juffrouw Verlet en juffrouw Peters en meneer Eikmans was de baas.
Ik werkte er rond de jaren 65. Ik ken nog veel mensen van de lampentent en de stoppen keet. Groetjes

Reactie 10:

Willy Peters de Bueger, 01-12-2011: Mijn moeder Riek van Eijden de Bueger, geboren 1921 heeft daar gewerkt, in de jaren 1936-19... Haar verhaal: dat bij sollicitatie het loon verteld werd en mijn moeder Fl 0,25 per week extra zou gaan verdienen omdat zij groter was dan een vriendin waar ze samen mee solliciteerde. Afgelopen mei is mijn moeder op 89 jarige leeftijd overleden.

Reactie 11:

Willem van Doorn, 05-01-2012: Mijn eerste werkgever in September 1945 tot Juni 1946 is Beuskers smeltveilighedenfabriek aan de Oude Haven te Nijmegen. Mijn opleiding is dan Ambachtschool metaalbewerken en ik word geplaatst in stempelmakerij (in opleiding). In de werkplaats staan persen waarmee de metalen onderdelen worden geperst, door tussenkomst van stempels die de vorm geven aan de geperste onderdelen.
Door gebrek aan materiaal werden door een mannetje de grote lege biscuitblikken van het Engelse leger ontdaan van deksel en bodem en de zo verkregen platen blik in stroken geknipt om in die vorm tot smeltveiligheid onderdelen te worden geperst.
In de werkplaats staan ook machines die niet gebruikt worden door gebrek aan materiaal, zij zijn bestemd voor het maken lampfittingen. Hiervoor moeten messing pijpen uit Engeland komen, hoe Sol toen gewerkt heeft weet ik niet.
De stempelmaker bij de “Beus” was Jo Roelofs, voor mij een groot vakman.

Reactie 12:

Redactie, 05-01-2012: Wat Google-info over het verband tussen Sol en de 'Stoppentent':
[..] Vanaf 1941 is hij [Jan de Klark] in Nijmegen gaan werken als electro technisch tekenaar bij Beusker’s Apparaten Fabriek (BAF). Daar werden smeltveiligheden (zekeringen) gemaakt. Beusker had ook nog een gloeilampenfabriek: de SOL. Vanaf 1952 pendelde hij van Nijmegen naar Venlo, waar Beusker drie fabrieken had: Nedinsco, een vroegere dochteronderneming van Zeiss Jena, de Nederlandse Keramische Bedrijven (KERI), waar de porseleinen hulzen voor de zekeringen van de BAF gemaakt werden, en de Varta, geconfisqueerd van de Duitse Varta, de accumulatorenfabriek."
(bron:www.genealogieonline.nl)

Reactie 13:

Theo Phoelich, 11-01-2012: Mijn herinnering aan de stoppenkeet is dat wij pal tegen de fabriek aanwoonde in de Oude Havenstraat 20, hij had twee toegangen een in de Oude Havenstraat dan kwam je bij Varta accu's die in het zelfde pand zaten, en een aan de Oude Haven dat was de ingang van Beuskers. Mijn slaapkamer grenste aan de hal waar de stansmachine's stonden waar de doppen voor de stoppen werden gestanst. In het begin was je altijd vroeg wakker als de machine's in werking gingen maar vreemd genoeg raak je daar aan gewend en hoor je het niet meer. Vriendjes die weleens logeerden, konden daar moeilijk tegen en vonden het een herrie. Toen de productie van stoppen/zekeringen was gestopt is Varta daar nog een tijd in het pand gevestigt gebleven. Al met al een mooie tijd daar gehad in de onderstad.

Reactie 14:

Andre de Nabjes, 04-02-2012: Heb vandaag bij opruiming nog een nieuwe SOL lamp in dat boeren meisje verpakking gevonden.. Heeel mooi die reclame van toen.. Ik vraag me af of er nog meer reclamematreaal van bestaat..

Reactie 15:

Ad van Broekhoven, 29-07-2012: Jazeker heb ik een herinnering aan een sol-lamp.
Ergens tussen 1985 en 1990 werkte ik bij een groothandel genaamd: Schotman van Appel en daar verkochten ze onder andere deze lampen, met name de "sol dekora" lamp. Deze gebruikte ik indertijd zelf voor tuinverlichting, gezien de schitterende wolframstructuur in de lamp. Dit type lamp was enkel in een 25 watt uitvoering leverbaar als ik me niet vergis.
Afgelopen 5 jaren driftig op zoek geweest naar deze lampen, maar niemand kent ze of kan ze niet meer leveren. De lamp kostte mij toen al een gulden of 6 (inkoop + btw denk ik) en dat was best prijzig tegenover de gewone standaardlampen in die tijd, maar mocht ik nog een winkel vinden die ze kan leveren dan heb ik er dat graag voor over.
Groeten van Ad.

Reactie 16:

Dimitri De Clercq, 10-08-2016: ik heb een volledige doos SOL lampen gevonden op zolder.
Ze zijn paars van kleur en hebben een bajonetfitting. Ze zijn bedrukt bovenaan met NV SOL, het voltage en dan een code die blijkbaar verschilt per doos: op de ene is het duidelijk H7, op een andere links de letter K, en rechts 5 of S.
Ik heb er zo een dertigtal in hun doos. Iemand een idee waar deze voor zijn en hoe oud ze zijn?

Reactie 17:

Peter Meybloem, 05-08-2017: ik heb een asbak met opdruk Sol Gloeilampenfabrieken.
Reactie 18:

Jack Heumassej, 19-07-2018: Reactie op Mark Hooghwerff, 12-09-2011:
Ik heb zelf bijna 21 jaar gewerkt als administratief medewerker bij o.a. SOL Gloeilampenfabrieken BV toen ze gevestigd waren op de Deltakade 2 te Blerick. Lighting Supply in Perth was de afnemer van deze SOL lampen.

Reactie op Ton van der Eerden, 27-03-2011:
Volgens mij heb ik nog een catalogus van SOL Gloeilampenfabrieken thuis liggen. Laat even weten of je adres nog correct is.

SOL gloeilampenfabrieken BV zat destijds samen in een gebouw met Nederlandse Keramische Bedrijven BV, Beuskers Apparatenfabrieken BV en later is hier nog de Technische Rubber Industrie Roovers BV bij gekomen.
Reactie 19:

Ibrahim Erkek, 06-08-2018: Mijn moeder had gewerkt in de jaren 1976 1977 maar kan geen gegevens vinden kunnen jullie mij helpen geredelioglu onal was de naam

Redactie: dank voor het bericht maar het is niet helemaal duidelijk.
Bedoel je dat je moeder bij de Sol gloeilampenfabriek gewerkt heeft? Wat voor gegevens zoekt ze?

Ibrahim: ze is op dit moment 65 jaar, de naam is guluser geredelioglu. voor zýjn aow we hebben gebeld naar de svb kantoor maar ze kunnen nýks výnden, ze zeggen dat ze geen enkel gegevens kunnen výnden. we moeten bewýjzen dat zýj gewerkt heeft. alvast bedankt
Reactie 20:

Mw. Jopie Huisman, 06-08-2018: Websites als Mijnpensioenoverzicht.nl en Vergetenpensioenen.nl kunnen u en menig ander wellicht op weg helpen.
Reactie 21:

Jack Heumassej, 09-08-2018: Onderstaande catalogus hebben we volgens mij in 1993 of '94 laten maken. We zaten toen in ieder geval nog niet op het internet.
We kregen in juli 2001 net voor de zomervakantie te horen dat per 1 sept of 1 okt 2001 de activiteiten van o.a. SOL gloeilampenfabrieken stop zouden worden gezet.
Dit betrof de genoemde bv's waarvan de eigenaar de familie Beusker uit Venlo was maar ondergebracht in een holding Begeha (Beusker geert han). Geert en Han waren de zonen.

Reactie 22:

Bea Hoogland, 21-08-2018: In mijn jeugd ging vanaf school daarnaartoe om mijn moeder op te halen in Nijmegen. heeft daar een tijdje gewerkt. Tot ze voor een ander bedrijf ging werken.

Redactie: Kun je iets meer informatie geven? Over deze fabriek is nog veel onduidelijk. Wanneer (welke jaren ongeveer) heeft je moeder bij Sol gewerkt, en wat deed ze er? Waar precies moest je dan zijn? In de Ziekerstraat?
Bea: nu, ik was 4 jaar oud. Ze heeft daar denk ik 2 jaar gewerkt. en het was ongeveer op hoogte waar ziekenfonds zat vroeger een kousenwinkel. Toen was er een soort paadje waar je in moest. Denk in 1960 of 1962. Iets met lampen.
Reactie 23:

Rudi Eijkemans, 16-09-2018: Mijn vader die in 2002 is overleden is Jan Eijkemans. Hij was van 1948 tot 1990 bedrijfsleider, later technisch directeur van de Sol. Eigenaar van de Sol was Dhr. G.H. Beusker (overleden in 1959, zijn zoon Geert was zijn opvolger). De Sol was gevestigd aan de Ziekerstraat en is later verhuisd naar de Oude Haven waar al 2 andere bedrijven van Beusker waren gevestigd (BAF – Beuskers Apparaten Fabrieken en Centurion – accu’s). Rond 1980 zijn deze bedrijven verhuisd naar Blerick bij Venlo waar 2 andere bedrijven van Beusker waren gevestigd (Nedinsco en Keri).

Tijdens schoolvakanties tussen 1964 en 1966 heb ik wel vakantiewerk gedaan bij de Sol aan de Ziekerstraat en bij de BAF aan de Oude Haven.

Bij het opruimen van oude spulletjes van mijn vader ben ik onlangs nog 2 foto's tegengekomen van medewerkers van de Sol.
Reactie 24:

John Tijssen, 14-02-2020: ik heb wat foto's van een 15W SOL verduisteringslamp van een ander model als op de eerdere foto's. Deze lamp geeft geen licht aan de zijkant, alleen een bundeltje licht door het venstertje.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: