Oorlogszeep

Dit stuk huishoudzeep is in de oorlogsjaren, volgens de eigenaar althans, gemaakt door de firma Dobbelman.

Collectie: Theo Phoelich

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Henk ter Avest: Op uw vraag hebt u herinneringen aan deze zeep het volgende: Nu ik bezig ben in groepsverband mijn levensboek te schrijven, kwam ik in één van de bijeenkomsten zo'n stukje zeep tegen. Het herinnerde mij aan de tijd dat ik in 1990 het huis van mijn moeder moest leegmaken en boven op de vliering (zou nu zolder heten) een paar van deze stukken zeep vond. Ze lagen weggestopt naast de constructie van de schoorsteen.
Op deze vliering werden in de oorlog veel meer spullen bewaard, zo ook kleding die door de Canadezen was gestuurd om uitgedeeld te worden aan de mensen hier, die helemaal niets meer hadden.
Ik weet nog dat mijn vader zelf heel erg verlegen was om een warme jas, hij heeft toen voor één keer ook aan zichzelf gedacht en een jas van de verzameling voor zich genomen. Ik weet niet of hij er wel zoveel plezier in heeft gehad. Overigens hij had hem wel verdiend want hij was altijd onderweg als diaken van onze kerk. Of dat alles ook goed was voor zijn gezin betwijfel ik, want een man en vader moet ook eens thuis zijn.
Go wat een lang verhaal om een klein stukje zeep, maar wat waren de mensen in de oorlog er verlegen om. We zouden er nu eens meer rekening mee moeten houden, dat niet altijd alles vanzelf gaat en van de grote hoop komt.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: