GP-mannetje

Zolang we ons kunnen heugen staat het GP (Gelderlander Pers)-mannetje al op de voorpagina van de krant. We nodigen de journalisten van de Gelderlander van harte uit om hier een leuk artikel over te schrijven....Wie heeft het ontworpen, wie stond er model voor (??) en wat is de achterliggende gedachte achter dit pientere manneke?

De Grote Markt heeft Mariken, laat een nieuw plein achter de Hezelpoort het GP-mannetje krijgen zodra de Gelderlander daar is vertrokken. Dar valt dan ook vast wel een mooi verhaal aan vast te knopen: DIE WAERACHTIGE ENDE EEN SEER WONDERLIJCKE HISTORIE VAN HET GP MANNEKE VAN NIEUMEGHEN DIE MEER DAN 14 JAREN AAN DE WOAL WOENDE ENDE VERKEERDE

Collectie: Richard Hendriks

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Theo Phoelich: Ik heb 3 verschillende uitvoeringen van het GP mannetje. Links daarnaast nog een beeldje waarvan ik dacht dat het Keizer Karel was maar waarschijnlijk is het de Hertog van Gelre die het
logo van de Gelderlander is dus ook door de krant uitgegeven? en de Ridder van Knotsenburg die waarschijnlijk ooit met het carnaval uitgegeven is.

Reactie 2:

Jan Remis, 18-03-2014: Het G.P.-mannetje is bedacht en getekend door (strip)tekenaar Fred Marcus, geboren in 1933 in Amsterdam maar in de 2e wereldoorlog verhuisd naar Berg en Dal. Volgens Fred Marcus is het poppetje meer een mix van Charlie Chaplin en Neville Chamberlain, maar eigenlijk is het menneke gewoon ontstaan tijdens het schetsen op een groot blad. Begin 1958 is het eigenlijk begonnen als dagstrip. Hij woont en werkt tegenwoordig in Nijmegen (Hees).
Bron: Stripschrift nr.434 (2013)
Reactie 3:

René Klomp, 21-03-2014: Op zondag 15 september 1985 organiseerde de Gelderlander een autopuzzelrit met de naam Otofotorit. Start en finish waren in de Goffertboerderij en de rit ging kriskras door delen van Nijmegen. Ik was net 20 geworden en had net een jaartje mijn rijbewijs. Samen met een vriend van mij besloten we mee te doen. Het precieze aantal deelnemers weet ik niet meer maar als ik de zaal weer voor me haal zullen het er enkele tientallen geweest zijn.
Hoe dan ook, we vertrokken vanuit de Goffert en deden natuurlijk ons stinkende best de puzzels langs de route zo goed mogelijk op te lossen. Eenmaal terug in de Goffertboerderij was het wachten op de uitslag. We hadden wel het idee dat we een groot aantal puzzels tot een goed einde hadden weten te brengen. Echter, het was nog altijd een grote verrassing toen we uiteindelijk ook nog als winnaar uit de bus kwamen. Ik mocht naar voren komen en kreeg toen dit exemplaar van het GP-mannetje als hoofdprijs overhandigd (het beeldje zelf is ca. 20 cm hoog).
Nu, bijna 30 jaar later, staat het nog altijd trots bij ons thuis in de kast als een aandenken aan deze leuke dag.
Voor zover ik weet is dit de eerste en ook de enige keer geweest dat deze Otofotorit heeft plaatsgevonden.
Groeten, René.

Reactie 4:

Johnny Meuleman, 03-04-2014: Wat een geluk, van de groepsfoto hierboven heb ik vandaag de meest 3 linkse beeldjes gescoord. Voor 3 weken terug nog zelfs een orginele doos van Van Dungen (zie foto 123 bij Van Dungen). Voor de geinteresseerden, er staat nog 1 groot GP-mannetje (zie foto hierboven). Mocht er iemand interesse hebben dan vertel ik wel waar.
Reactie 5:

Andre Kersten, 03-06-2014: Er bestaat nog een ander GPmannetje en wel een gekleurd exemplaar uit de 50jaren. Daar heeftie een bordeaux gekleurde jas aan met daaronder een grijsgetinte broek met zwarten bolhoed en dito halve flapschoenen a la Pipo de Clown. En uiteraard De Gelderlander onder zijn linkerarm.
Reactie 6:

Johnny Meuleman, 04-06-2014: Andre, ik weet niet meer hoe oud het GP-mannetje is maar ik weet nog wel dat hij geintroduceerd werd (ik ben van '59). Ik hoop niet dat je in de war bent met Wammus, geintroduceerd in de jaren '70, het logo van de zomerfeesten, die voldoet wel een beetje aan jouw beschrijving.
Reactie 7:

Andre Kersten, 05-06-2014: Johnny, mijn GPmannetje is van eind 50jaren. Neen ik ben niet in de war, want Wammus ken ik ook, maar die ziet er heel anders uit. De stijl is ook van de jaren vijftig. Mijn vader werkte bij De Gelderlander en die bracht dat GPmannetje mee.
Reactie 8:

Rob Voeten, 22-02-2015: Volgens mij is het beeldje gemaakt maar niet ontworpen door Dhr Janssen (of Jansen) in zijn beeldengieterij op het voormalige Kinderdorp Neerbosch. De beelden werden van een "geheime" kunststof (polyester) gemaakt en daarna gespoten. Deze gieterij maakte ook alle beelden van de kunstenaar Geert Kunen. Het bedrijf is later overgegaan en heet nu Tenax.
Reactie 9:

Jan Remis, 24-02-2015: Fred Marcus schrijft hierover in Stripschrift 436 (2014): Het G.P. mannetje groeit uit tot de mascotte van de krant. Die zet hem ook in als marketinginstrument. Marcus maakt er bij voorbeeld een beeldje van dat nieuwe abonnees als welkomstgeschenk krijgen. 'Die heb ik geboetseerd, maar het meeste werk heeft een zekere Jansen gedaan, die werkte als grimeur voor Toon Hermans. Toen de productie gereed was, ging ik naar een soort gymzaal in de Guido Gezellestraat, en daar stonden ze allemaal in rijen op de grond. Het leek wel zo'n Chinees terracottaleger. Ik kreeg het er benauwd van.'
Reactie 10:

Tejah, 28-02-2015: Het oude G.P mannetje wat ik van mijn vader heb gekregen is van steen, hij heeft een donkerrode jas en zwarte bolhoed. Onder zijn arm een papieren krantje waar niet de kop van De Gelderlander op staat maar France-Soir. Dit is een Frans dagblad dat nog steeds bestaat. Hoe dat precies zit kan ik helaas niet meer navragen, maar als iemand mij dit kan vertellen dan hoor ik het graag.

Het beeldje is 20 cm hoog en het krantje 10 cm bij 5 cm.
Het is hol beeldje en waarschijnlijk gebakken uit klei en daarna met de hand beschilderd. Dit denk ik omdat ik het met een doekje schoon wilde maken en toen gaf de rode verf af, dus daar ben ik maar mee gestopt.

Mijn vader (1913 - 2003) heeft van 1945 tot aan zijn pensioen bij de Gelderlander gewerkt. Ik (60 jr.) weet niet beter dan dat het beeldje altijd op de schoorsteen stond maar het krantje was al snel verdwenen. Mijn moeder is 2 weken geleden op 92 jarige leeftijd overleden en sinds een paar dagen heb ik het beeldje in bezit. Ik hoorde wat rommelen in het beeldje en kwam erachter dat het krantje er in zat, dit heb ik er met een pincet uit kunnen halen.

Volgens mijn dochter is de datum op het krantje 14-03-1962, wel toevallig want mijn vader is op 14-03 overleden. Blijft alleen nog de vraag, waarom er een Frans krantje in een Nederlands beeldje van De Gelderlander terecht komt.
Reactie 11:

Jan Remis, 26-06-2015: Uit de Gelderlander van vrijdag 26 juni 2015:

Fred Marcus, de geestelijk vader van het GP-mannetje in De Gelderlander, is donderdagavond overleden in zijn woonplaats Nijmegen. Hij was ernstig ziek. Marcus is 81 jaar oud geworden.

Op verzoek van toenmalige Gelderlander-hoofdredacteur Louis Frequin bedacht kunstenaar, cartoonist en tekenleraar Marcus het Gelderlander Pers (GP)-mannetje in 1957. Na eerst 10 jaar op een binnenpagina te hebben gestaan, is het figuurtje – volgens Marcus een mix van Laurel én Hardy met ook wat Charlie Chaplin – al bijna 50 jaar terug te vinden op de voorpagina van de krant.

Varianten
Jarenlang maakte Marcus dagelijks een verse versie van het GP-mannetje, dat door de redactie van een bijschrift wordt voorzien. Sinds het computertijdperk is dat anders: de redactie kiest dagelijks uit 50 verschillende GP-mannetjes die gesjabloneerd zijn.

Marcus was veel meer dan de bedenker van het GP-mannetje. Hij tekende ook voor kranten en tijdschriften in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Zijn cartoons zijn gebundeld in tientallen bundels.
Reactie 12:

Martien vd Burgt, 09-12-2019: Ik kwam in september 1960 op het Gabriel College (de Passionisten) in Mook. Daar was Mijnheer Marcus tekenleraar. Ooit vroeg een leerling waar hij de inspiratie voor elke dag een nieuwe tekening vandaan haalde. Hij antwoordde dat hij daarvoor alleen maar even de klas rond hoefde te kijken. Lachen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: