bordNieumegen

bord Nieumegen 1230-1930

Dit bord uit de Maastrichtse MOSA-fabrieken werd verkocht bij de viering van 700 jaar stadsrechten.
DOOR DEN BATAAF GESTICHT, DOOR KAROLUS VERHEVEN
EEN VRIJE KEIZERSSTAD SINDS KONING HENDRIK VII

Burgemeester Steinweg (Joseph Anton Hubert Steinweg, geb. Rotterdam, 19-03-1876, burgemeester 1929- mei 1942, overl. Roermond 01-01-1973) ondertekende het bord.
Het is in 4 kleurstellingen verschenen (gegevens uit Het Valkhof te Nijmegen, p213):
200 rode, 830 roodgrijze, 99 veelkleurige, en 30 blauwe (die ontbreekt hier nog...)

Collectie: Noviomagus.nl, Anja Leushuis, Theo Phoelich

terug

Reactie 1:

Wim Meershoek, 02-02-2015: Beste mensen, mijn vrouw en ik zijn fervente verzamelaars van Maastrichts Aardewerk en publiceren (onbezoldigd) wetenswaardigheden over dat aardewerk. Wij bezitten het bordje "Door den Bataaf gesticht", nr. 54 van de gelimiteerde uitgave.
Naast de door u al gepubliceerde gegevens hebben wij nog vragen als: wie is B. i.d. Bosch, wie L.P. DEL, wie v.d. twee is de ontwerper, wat hebben de borden bij inkoop gekost, en wat bij verkoop?
Het archief van de Mosa is in de laatste oorlogsdagen in 1944 geheel verloren gegaan.
Gaarne van u horend, tekenen wij met vriendelijke groeten,
Wim Meershoek en Anke van Gemert (Nijmeegse).

Redactie: Op het bord staat B. i/d Bosch inv (invenit = heeft ontworpen) L.P. del (delineavit = heeft getekend) Daarmee is al duidelijk wie van de twee de ontwerper is.

In 'Het Valkhof te Nijmegen', een catalogus uit 1980 staat op p213 over dit bord:

227 Gedenkbord van het 700-jarig bestaan van Nijmegen, gevierd in 1930
Het bord is in vier uitvoeringen gemaakt door Mosa in Maastricht, naar ontwerp van Bernard In den Bosch, met adviezen van Gemeentearchivaris drs. M. Daniels. Als afbeelding werd de Valkhofburcht uit het noorden gebruikt, gekopieerd naar de kleine tekening van Spilman in het Gemeentemuseum (nr 66), met als bijschrift: 'Door den Bataaf gesticht Door Karolus verheven Een vrije Keizerstad Sinds Koning Hendrik VII 1230-1930'
Er bestaan vier edities: blauw (30 stuks), polychroom (99 stuks), rood (200 stuks) en grijs (830 stuks), die door de Nijmeegse studenten ten bate van liefdadige doeleinden verkocht werden.
Aardewerk, diam. 20,5 cm
Inv.nr VI 73

Mogelijk is er in de kranten uit die dagen meer te vinden?
Reactie 2:

Wim Meershoek, 07-02-2015: Bedankt voor je gegevens, geweldig ! De afkorting inv. kennen we vanuit de aardewerkindustrie; de afkorting del. is voor ons nieuw maar surprise: we weten nu (dus) ook wie de tekening heeft gemaakt !! LP staat voor Louis Pilet (1886-1978).

Verrassend om in het krantenartikel van de Gelderlander van 22-08-1930 te lezen dat de uitgifte van de borden een initiatief was van het NSC. En, er is sprake van een een-kleurige uitvoering (zonder aantal) ad fl. 2,00 en een serie van 100 genummerde meerkleurige borden ad fl. 7,50. Dit in tegenstelling tot de gegevens betr. de Noviomagus-collectie, die uit 4 kleurstellingen bestaat.

Blijft de vraag over de inkoopprijzen. Als ik alle gegevens beschouw lijkt de gemeente de opdrachtgever geweest. Zou er in het gemeentearchief iets over te vinden zijn? Ik denk dan aan de nota van de Mosa en de nota van Bosch en/of Pilet (tenzij die laatste kosten in de kostprijs zaten verwerkt). Dat het NSC de inkoop geregeld en betaald heeft kan ook, maar is minder waarschijnlijk.

Reactie 3:

Ward Oostvogel, 18-07-2015: Ik ben uit de nalatenschap van familie in het bezit gekomen van zulk een bordje. Het is rood en volkomen gaaf. Het is een prachtig bordje. Maar.....ik heb er verder niets mee en wil het graag verkopen aan een liefhebber/verzamelaar.
Interesse? Stuur een mail naar e.oostvogel@hotmail.com
Reactie 4:

Raymond Hoogerdijk, 13-03-2017: Wij hebben toevallig onlangs zo'n blauw bord in ons bezit gekregen, gekocht bij de kringloop. Onze jongste dochter kwam er mee aanzetten omdat ze hem leuk vond en het over Nijmegen ging. Toevallig heeft ook de oma van mijn vrouw in een appartement aan het Valkhof gewoond. Wat nog een extra reden was om het te kopen. Wel nieuwsgierig naar de oorsprong zagen we op jullie site dat er maar 30 van deze blauwe gemaakt waren, dat maakt hem nu helemaal speciaal.
Hierbij de foto's van de voor- en achterzijde.

Reactie 5:

Hans van den Berg, 16-03-2017: Beste Raymond Hoogerdijk, gefeliciteerd met het verwerven van dit gedenkbord. Het is van de vier exemplaren het meest zeldzame. Ik ben het in alle jaren dat ik curiosa van Nijmegen verzamel, nog nooit tegengekomen. Wees er dus heel erg zuinig op.
Hans van den Berg
Reactie 6:

Ton van Dijk, 01-07-2021: Heb een zwart/grijs (met 2 rode cirkels) exemplaar via familie in Nijmegen gekregen. Voor de liefhebber, af te halen in Alphen aan den Rijn.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: