Pokkenbriefje 

Met dit vaccinatiebewijs dat in de volksmond pokkenbriefje werd genoemd, verklaart huisarts dokter T. van Daal, indertijd praktiserend aan de Guyotstraat 9 te Nijmegen, dat ik in november 1941 met goed gevolg ben ingeŽnt tegen pokken.

Het 'Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal' geeft bij het lemma pokkenbriefje de volgende verklaring: bewijs van een arts dat na inenting een voldoend aantal pokken is opgekomen, als waarborg dat de inenting goed gelukt is en vervolgens: zonder pokkenbriefje mocht geen kind op een openbare school worden toegelaten. De door het variolavirus veroorzaakte pokziekte, werd in de 19de eeuw (nog) als enige besmettelijke ziekte beschouwd. In 1823 werd voor kinderen die voor het eerst naar school gingen een vaccinatieplicht ingevoerd.  Bij een pokkenvaccinatie werd in huidwondjes op bovenarm of bil koepokstof aangebracht. Tien dagen daarna kwam dan bij goed gevolg een pokpuist op en werd de gevaccineerde beschermd geacht tegen pokken.

Een vanaf 1967 werd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) een wereldwijd 'pokkenbestrijdingsprogramma' met volledig succes uitgevoerd.  In oktober 1977 werd het laatste geval van pokken vastgesteld bij een patiŽnt in SomaliŽ en verklaarde een ingestelde Wetenschappelijke Commissie eind 1979 de wereld pokkenvrij, een conclusie die in mei 1980 door de Algemene Vergadering van de WHO werd aanvaard.

Herman ter Stege

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Jan van Ooijen: Zag op de website bij klein drukwerk 'n pokkenbriefje staan, heb ook nog zo'n ding maar dan het origineel. Wat 'n mens al niet voor oud spul bewaard zeg!


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: