Fruitkist Duckenburg

Deze veilingkist komt van fruitplantage "Duckenburg". Heb ik al heel lang, en hij komt uit de tijd dat er vrijwel geen bebouwing in Dukenburg was. Volgens mij kwam de kist van de boerderij van de familie Zegers, die hadden fruit en landbouw. De kist komt wel uit nijmegen dat is zeker.

Aanvullende vraag: Ik zag op de site onder de afdeling: oude Nijmeegse aandelen op rij 4 foto 3; het bewijs van aandeel van de maatschappij tot exploitatie van het landgoed "duckenburg". Zou de veilingkist waar ik u de foto heb gestuurd, van dat landgoed afkomstig zijn? De naam Duckenburg op het aandeel en op de kist worden in de zelfde stijl geschreven inclusief de aanhaal tekens. Als dat zo is, dan is de kist erg oud, en zeker uit nijmegen. Tot het exploiteren van het landgoed, kan ook een plantage behoord hebben, naar de tekst op de kist te zien. Wie weet hier meer over?

Collectie: Hennie van Wees & Joop Neuij

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Reactie 1:

Roel Koedam: De betreffende kist is afkomstig van het voormalig fruitbedrijf van mij ouders. Mijn vader Roel Koedam en zijn oudere broer Janus Koedam exploiteerden gezamenlijk een fruitbedrijf op de “Duckenburg”. Zij exploiteerden dit bedrijf onder de naam ”Fruitplantage Duckenburg”. Zij beschikten over een aanzienlijk aantal fruitkisten, in de omgang genoemd “Duck-kisten”. Voor de exploitatie waren er drie bedrijfsgebouwen:
Oude Duckenburgseweg 41 (tevens woonadres van Janus Koedam),
Oude Duckenburgsweg 28 (tevens woonhuis van Roel Koedam). Hier was tevens het koelhuis gelegen. Zowel woonhuis als koelcel staan er nog, maar sloop is aanstaande.
Oude Duckenburgseweg ??, ook wel genoemd “de villa”. Dit pand staat er nog. Het is namelijk het huidige restaurant Duckenburg.
Als gevolg van de uitbreiding van de gemeente Nijmegen met bebouwing op de Duckenburg, is het bedrijf beeindigd/onteigend. De locatie op de Oude Duckenburgseweg is verkocht aan de Gebrs. Zegers uit Neerbosch. Inmiddels is het weer doorverkocht aan een projectontwikkelaar. Hier is waarschijnlijk het misverstand ontstaan dat de betreffende kisten van Zegers waren. Zij waren wel de laatste eigenaar, maar niet de oorspronkelijke.

Reactie 2:

Berthie Roukens-Bogaards, 27-09-2008: Hallo, even een reactie op de “veilingkist” op uw site. De fruitplantage de Duckenburg was van mijn opa en zijn broer, Adrianus Koedam en Roel Koedam. Mijn opa woonde in de portierswoning oude Duckenburgse weg 43 of 41. Zijn broer Roel heeft lang bij het koelhuis gewoond Oude Duckenburgse weg 28, waar later de broers Zegers fruit verhandelde.
Zelf ben ik ook in het huis op de Duckenburg geboren, en zoals jullie op de foto kunnen zien, speelde ik met de kisten.

Reactie 3:

Henk Kersten, 27-06-2009: Onlangs kon ik van iemand onderstaande fruitkist overnemen, niet wetende dat dit er een was van bovengenoemde Roel Koedam. Voor mij in ieder geval een echte Nijmeegse krantenbak!

Reactie 4:

Henry Artz, 20-11-09: Hierbij enkele foto's van een Nijmeegs veilingkistje. (Het is 30 x 40 x 8/11,5 cm.)

Reactie 5:

Dirk van Doorn, 30-11-2015: Bijgaand een afbeelding van een koffer waarop staat "DUCKENBURG" FRUITPLANTAGE TIEL & OMSTREKEN. Ik verneem graag uw reactie.

Reactie 6:

Hans Veltmeijer, 12-05-2016: In het kader van het 50-jarig bestaan van het stadsdeel Dukenburg vindt in de maanden oktober-november-december 2016 in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marienburgkapel) een expositie plaats over de geschiedenis van Dukenburg. Deze expositie wordt voorbereid door de werkgroep Canon van Dukenburg. Voor deze expositie zijn wij op zoek naar allerlei zaken die met deze geschiedenis te maken hebben. Ook de fruitkisten van fruitplantage Duckenburg horen hier natuurlijk bij. Wie wil die gedurende bovengenoemde maanden ter beschikking stellen?
Reactie 7:

Roel Koedam, 03-08-2016: Ik heb nog een Duck-kist. Deze wil ik wel uitlenen tbv de expositie.
Ik word, als oud bewoner van huize Duckenburg, graag op de hoogte gehouden gebracht van de definitieve datum van de expositie.
Reactie 8:

Hans Veltmeijer, 22-08-2016: Goedenavond Heer Koedam,
In principe zal de expositie plaatsvinden in de maanden oktober-november-december maar het kan ook iets later worden. Het gebouw vertoont ouderdomsgebreken (bijv. vallende muurstenen) Wij houden u op de hoogte en maken graag van uw aanbod gebruik!
Reactie 9:

Hans Veltmeijer, 07-11-2016: De expositie is wat opgeschoven. De officiële opening is op zaterdag 10 december om 14.00 uur door Prof Dolly Verhoeven (hoogleraar Nijmeegse geschiedenis). De expositie loopt tot eind februari. Heeft u onze website al gezien? www.canonvandukenburg.nl

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: