Panorama

Panorama over de Stationsbuurt en wijde omgeving: 

Ook deze panoramafoto is in maart 2002 genomen, wederom vanaf de 13de verdieping van de flat aan de Kronenburgersingel. Hier kijkt u van links naar rechts in oostelijke, zuidelijke en westelijke richting.
Links vooraan ziet u de brede Nassausingel, met de vroegere burgemeesterswoning (de tweede vrijstaande villa aan de linkerzijde). De singel komt uit op het majestueuze Keizer Karelplein, waaraan onder andere concertgebouw De Vereeniging staat.
Rechts van de Nassausingel, op de hoek met de Burgemeester Hustinxstraat, staat een groot flatcomplex uit de jaren 1975-1980. In het lagere linkerdeel huisde tot een aantal jaren geleden de Raad van de Arbeid. Direct hierachter staat de in 1961 geopende stadsschouwburg, waarvan alleen de toneeltoren zichtbaar is. Boven de toren ziet u nog wel de neoromaanse Titus Brandsma Gedachteniskerk (voorheen de Sint-Josephkerk) en daarachter enkele hoge gebouwen op het universiteitsterrein. Onder andere het Erasmusgebouw, met 21 verdiepingen het hoogste kantoorgebouw van Nijmegen.
Verderop aan de Burgemeester Hustinxstraat (vooraan) staat nog een grauwbruin wooncomplex. Het werd gebouwd in 1974, tegelijk met en in aansluiting op het hoge kantoorgebouw Metterswane aan het Stationsplein. Laatstgenoemd pand was tot 2003 bij de gemeente in gebruik en wacht op afbraak.
Rechts van gebouw Metterswane ligt het station van S. van Ravesteyn. Het werd – met behoud van delen van het oorspronkelijke station – in 1954 gebouwd en sindsdien enkele keren grondig verbouwd. Het plein ervóór werd in 2008 voor het laatst onder handen genomen. Onder het plein en het spoor door loopt de ongeveer 225 meter lange stationstunnel, die het westen van de stad met het centrum verbindt. De tunnel werd in 1966 geopend.
Rechts van het Stationsplein, op de hoek van de Spoor- en Stieltjesstraat, staat het kantoor van de belastingdienst: een gebouw uit het midden van de jaren ’70. Daarnaast staat het hoofdbureau van politie, dat in 1998 werd geopend.
Wie de panoramafoto beter bekijkt, ziet onder andere nog de rode koepel van de Sint-Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg, de kerk aan de Groenestraat en de hoge, roze flat aan de Graafseweg.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: