PanoStSteven

Het Nijmeegse centrum vanaf de Sint-Stevenstoren:

Hier staan vijf mooie overzichtsfoto's die in het voorjaar van 2001 vanaf de toren van de Sint-Stevenskerk zijn gemaakt. Op heldere dagen is vanaf het uitkijkpunt de hele stad en een groot deel van de omgeving te zien, zoals Arnhem en zelfs de studentenflats van Wageningen.
Maar wij kijken hier natuurlijk vooral naar onze eigen stad. De bovenste foto is in noordwestelijke richting genomen en toont een gedeelte van de benedenstad. Op het nevenstaande tekeningetje zijn voor enige duidelijkheid wat zaken aangegeven die op de foto te zien zijn. Links onderaan zijn het dak en een stukje van de gevel van het oude Protestants Kinderen Weeshuis aan de Begijnenstraat te zien en rechts, op de Waalkade, is nog het zogenaamde Labyrint te onderscheiden. Dit markeert de plaats waar tot aan het einde van de 19de eeuw de Oude Haven lag. In de verte steken de electriciteitscentrale en -masten hoog boven de horizon uit. Uiterst rechts, net onder de horizon, zijn tenslotte nog de rode daken van de nieuwe woningen in de Waalsprong te zien.

De tweede foto geeft een kijk op de andere kant, in het oosten. Het beeld wordt gedomineerd door de Waalbrug, die een totale lengte heeft van 604 meter. Daarachter ligt de weidse Ooijpolder, die op mooie dagen als deze (op de foto) vele fietsers, skeelers, natuurliefhebbers en andere dagjesmensen trekt. Tussen de vrij eenvormige bebouwing op de voorgrond - allemaal gebouwd in de jaren '80 van de afgelopen eeuw - staat de Commanderie van Sint-Jan in het groen. Linksonder is nog het dak van de uit 1756 stammende synagoge aan de Nonnenstraat te zien.

De foto daaronder laat de Grote Markt, de Burchtstraat en de omliggende bebouwing zien. Opvallend is het contrast tussen de oude panden aan de linkerzijde van de Grote Markt en de naoorlogse gebouwen van de Hema en de Vroom en Dreesmann aan de rechterzijde. Verderop, aan de Burchtstraat, staat het oude stadhuis, te herkennen aan de toren die bij de naoorlogse restauratie is toegevoegd. Rechts van de toren ligt de nieuwe vleugel van het stadhuis. Helemaal rechts is de kapel aan het MariŽnburg te zien. Links op de foto, net onder de horizon, valt het blauw gekleurde Valkhofmuseum op, terwijl rechts daarvan het Belvoirhotel boven de horizon uitsteekt. Als laatste opvallende bouwwerk moet hier de Maria Geboortekerk genoemd worden, die links boven de MariŽnburgkapel ligt.

Foto 4, linksonder, is in westelijke richting genomen en laat de dichte bebouwing rondom de Lange Hezelstraat zien. De huizen die helemaal op de voorgrond staan, staan aan de Ganzenheuvel. De Lange Hezelstraat komt uit op het Joris Ivensplein en op de Nieuwe Hezelpoort, die duidelijk herkenbaar is.

Op de laatste foto is in de eerste plaats het dak van de Sint-Stevenskerk goed te zien. Het spitse torentje op de nok van het dak - in de bouwkunde een dakruiter genoemd - is pas na de laatste restauratie van de kerk toegevoegd. Rondom het middelste deel van het dak liggen de straalkapellen, te herkennen aan de kleine daken.
Achter de kerk is onder andere het waaggebouw te herkennen. Het pleintje links achter de kerk is de Korenmarkt. Tussen de nieuwbouw uit de jaren '80 zijn nog enkele oude, waardevolle panden overgebleven, op deze foto te herkennen aan hun afwijkende dakvormen. Rechts achteraan gaan de Sint-Nicolaaskapel en de BelvťdŤre schuil achter de bomen van het Valkhof.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: