Bloemenwapen

Stadswapen in het Hunnerpark:

Al enkele tientallen jaren ligt aan de voet van de Belvédère het stadswapen van Nijmegen. In het kunstwerk zijn zo'n 10.000 bloemen en planten verwerkt. De officiële omschrijving van het stadswapen luidt als volgt:
'In goud, een dubbele adelaar van sabel, op de borst in een hartschild van azuur een dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen, getongd en genageld van keel, het schild gedekt door een keizerskroon van goud, gevoerd van keel, en vastgehouden ter rechterzijde door een leeuw van goud en ter linkerzijde door een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel.'
Ter verduidelijking: sabel is zwart, azuur is donkerblauw en keel is rood. Hiernaast zij opgemerkt dat men in de wapenkunde de aanduidingen links en rechts verwisselt, omdat gewoonlijk vanuit de wapendrager wordt gekeken.
Het azuurblauwe hartschild met de klimmende gouden leeuw op de dubbele adelaar is het merkteken van het oude Gelre. De dubbele adelaar in het bijzonder geeft aan dat Nijmegen een Rijksstad was van het Heilige Roomse Rijk. Ook de kroon op het wapen verwijst hiernaar.
Onder het wapen in het park is de naam te lezen die de Romeinen aan deze stad gaven: Noviomagus.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: