vrijdiv23

Poorten van het Oud Burgeren Gasthuis:

Aan de Professor Cornelissenstraat, op ruim een kilometer van de binnenstad, zijn nog twee eeuwenoude poortjes te vinden.

Het eerste staat buiten en bevond zich oorspronkelijk aan de oostzijde van de Molenstraat. Daar vormde het tot 1846 de toegang tot het Oud Burgeren Gasthuis. Hier konden sinds 1592 de oudere, alleenstaande Nijmegenaren, die zelf het burgerrecht hadden of dat in zekere zin hadden gerfd, hun laatste dagen slijten. In de jaren 1846-1848 werd een nieuw gebouw aan de Molenstraat opgetrokken, waarbij het poortje uit de straat verdween. In 1969 werd het complex gesloopt om plaats te maken voor de Molenpoortpassage.
Met de bewoners van het gasthuis verhuisde ook dit poortje naar de buitenwijk Galgenveld. Daar was in 1967 een nieuw onderkomen voor het gasthuis gerealiseerd. Het poortje vormt daarvan nu opnieuw de toegang. De hardstenen poort stamt uit 1645 en wordt bekroond door een leeuw, die het stadswapen vasthoudt. Boven de aanduiding van de naam van het gasthuis staat de volgende tekst:

Aenschouwer van t·huys
Wilt doch om Christi Naem
Gedachtich syn gasthuis
Want sulcx is aengenaem·
anno
Godt die Almachtich Heer
Die oock wil beloonen
Die met gemoet sinceer
Liefd'aen haer betoonen
1645.
HET·OUDE·BORGER
GASTHUYS

Het tweede poortje staat op de eerste verdieping van het nieuwe flatgebouw van het Oud Burgeren Gasthuis - werkelijk een verborgen monument dus! Dit poortje uit 1646 stond oorspronkelijk aan de achterzijde van het gesloopte complex aan de Molenstraat.


(foto: obg.nu)

terug

Reactie 1:

Charles Driessen, 18-12-2013: Mijn overgrootvader zouaaf J.W. Driessen bezat het Nijmeegse oudburgerrecht. Ik ben in het bezit van een document uit 1961 getekend door Regenten van het oud-burgeren gasthuis.

Reactie 2:

Marcel Ariaens, 16-03-2018: Wat mij niet duidelijk is, is waar het (eerste) poortje bleef tussen 1848 en 1969. In 1848 verdween het uit de straat en verderop staat: 'Met de bewoners van het gasthuis verhuisde ook dit poortje naar de buitenwijk Galgenveld'. Waar kwam het toen vandaan ?
Reactie 3:

Jan Remis, 16-03-2018: In die periode stond de poort op het binnenterrein van het OBG.


RAN F58948
(1935: Vanuit de binnenplaats van het OBG via het poortje naar de Molenstraat)

Redactie: Zie ook fotocollectie Kool.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: