Waalsprong

De Waalsprong:

In de jaren '90 van de afgelopen eeuw werden de laatste uitbreidingsmogelijkheden voor woonwijken en bedrijventerreinen binnen de gemeente Nijmegen benut. De gemeente was echter al vele tientallen jaren op zoek naar nieuwbouwlocaties buiten haar eigen grenzen. Zo waren er in de jaren '70 plannen om in de Ooijpolder 17.000 woningen te bouwen en ook de Over-Betuwe had men toen al op het oog. Eerst werden echter de Dukenburg en Lindenholt bebouwd.
Vanaf 1996 werd dan toch de sprong over de Waal gewaagd. Op 1 januari van dat jaar werd 417 hectare grond van de gemeente Valburg overgenomen, precies een jaar later stond Bemmel 234 hectare af en in 1998 droeg de gemeente Elst 716 hectare grond - inclusief het 3.200 zielen tellende dorp Lent - aan Nijmegen af. Op het nieuwe Nijmeegse grondgebied wordt tussen 1998 en 2020 een nieuw stadsdeel met 12.000 woningen gebouwd, dat de toepasselijke naam 'Waalsprong' draagt.
In de oorspronkelijke plannen zou de Waalsprong worden verdeeld in een stedelijk vormgegeven 'Stadseiland', een open, groene parkenzone en een dorpenzone aan de buitenrand. Deze plannen hebben door verschillende bijkomstigheden een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan. Zo gaat de bouw van een woonwijk nabij het dorpje Ressen niet door en zal er tussen Lent en het aan de Oosterhoutsedijk gelegen Veur-Lent een nevengeul voor de Waal worden gegraven. Hierdoor kan een deel van de plannen niet worden uitgevoerd. Bovendien moeten enkele tientallen woningen voor de aanleg van de geul worden gesloopt.

In de Waalsprong is veel opmerkelijke architectuur te vinden en deze foto’s tonen enkele voorbeelden. De bovenste foto is genomen vanaf de Bellefleurstraat, de foto’s hieronder tonen de Fruitlaan, Colmarstraat en wederom de Bellefleurstraat in Oosterhout. De foto’s daarna zijn gemaakt in Visveld-Oost en tonen huizen aan de Turennesingel (twee foto’s), de Wikke en de Vrouwe Udasingel.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: