Plein44
Plein 1944

Begin juni 2003 voerde Nijmeegs kunstenaar Jac. Splinter zijn plan uit om het kale, grijze Plein 1944 om te toveren in Park 1944. Er waren slecht enkele vierkante meters graszoden nodig om de sfeer op het beruchte plein totaal te veranderen. Zaterdags was het plein gevuld met kraampjes van de boekenmarkt, zonnende mensen en spelende kleuters. Een prima voorbeeld hoe je met weinig middelen veel kunt bereiken. Jammer dat na slechts vier dagen de grasmat weer verwijderd moest worden. Kosten 3000 Euro

Plein 1944

In the beginning of June 2003, Nijmegen artist Jac Splinter executed his plan to transform the empty, grey Plein 1944 into Park 1944. Only a few square meters of turf were needed to change the atmosphere of the infamous square completely. On Saturday, the square was filled with booths of the book market, sunbathing people and playing toddlers. A fine example of how to achieve much with only small resources. Too bad that the grass cover had to be removed after only four days. Total cost: 3000 euro.

Park 44

De Gemeente Nijmegen heeft een wedstrijd uitgeschreven onder projektontwikkelaars om voor Plein '44 een nieuwe invulling te bedenken. 
Het gaat nog zeker vier jaar duren (tot 2007) voordat het plein daadwerkelijk aangepakt gaat worden. Mijn voorstel aan de gemeente was om het plein, tot die tijd, te veranderen in Park '44 door er in plaats van stenen gras in te leggen. Met als wandelpaden het stratenpatroon van voor het bombardement in 1944.

Een relatief kleine ingreep met grote gevolgen voor de sfeer op en om het plein. 


Het voorstel verdween eerst in de la van een ambtenaar. Maar via spreektijd in de commissie stedelijke ontwikkeling is er een motie van de Stadspartij en GroenLinks aangenomen door de gemeenteraad. Vr de motie waren GroenLinks, Stadspartij Leefbaar Nijmegen, de SP, de Verenigde Senioren Partij, CDA, D66 en Nijmegen Nu. Op 14 mei is door de raad 3000 euro beschikbaar gesteld om het plein tijdelijk te veranderen.

Op vrijdagochtend 6 juni a.s. hebben we met tien mensen vanaf 8 uur 'sochtends graszoden lopen uitrollen op het plein. Tegen 14.00 uur waren we klaar met het patroon zoals op de foto's te zien is. Het gras bleef tot en met zondag 8 juni op het plein liggen. (44 uur om precies te zijn (van "officieel" vrijdagmiddag 16.00 uur t/m 12.00 uur zondagmiddag)

Foto Lex Hulscher 09.00 uur:

Foto Lex Hulscher 10.00 uur:

Foto Lex Hulscher 11.00 uur:

Foto Gerard Verschooten 12.00 uur:

Foto Lex Hulscher 13.00 uur:

Foto Lex Hulscher 14.00 uur:

Foto's Ria Roerdink: Het afbreken:

Zeefdruk park 44

Op vrijdag 6 juni 2003 werd Plein 1944 in Nijmegen tijdelijk PARK '44. Het plein is al jarenlang onderwerp van discussie. Als vrolijk protest bedacht ontwerper Jac.Splinter dat het stenen plein in het centrum van de stad er beter uit zou zien als er gras zou liggen. 
Tien mensen rolden in ruim 6 uur bijna 1800 grasrollen over de stenen uit. Het uitgelegde patroon was een verwijzing naar het stratenpatroon van voor het bombardement in de Tweede Werldoorlog. 
44 uur lang was het te zien. 

Gerard Verschooten maakte rond 12.00 deze foto. Park 44 is dan bijna klaar. Op de achtergrond zijn nog mensen aan het werk om de laatste grasrollen uit te leggen.

De oplage is 444 exemplaren, genummerd en gesigneerd door ontwerper en fotograaf.
Te koop bij Jac.Splinter 
de prijs: 4 euro 44

Jac.Splinter Ontwerper 2D 3D 4D
024 3778514
jac.splinter@freeler.nl

De grote brede "straat" is de Houtstraat , die vroeger tot aan de Ziekerstraat liep. De smalle 'steegjes' liepen tussen de huizenblokken door. Het werkelijke stratenpatroon liep anders. Voor Park 44 heb ik het een meter of 30 verschoven richting zeigelhof. Het was de bedoeling dat mensen zich afvroegen waarom de paden zo vreemd liepen op deze plek. En op deze manier lukte dat goed en ontstond er ook een 'doodlopende straat' op het plein. 
Vanaf het eerste moment dat de graszoden uitgerod werden kwamen er mensen op zitten, liggen en spelen.
Ik hoop dat veel mensen er met plezier aan terug denken.

Plein '44 verloedert op dit moment steeds meer. Stenen en trappen gaan kapot maar worden niet meer vervangen. Dat is niet goed.
Ik wil met Park '44 laten zien dat het anders kan, zonder dat er meteen tonnen geld uitgegeven wordt aan de zoveelste serie plannen waar weer maanden-/jarenlang over gediscussieerd gaat worden.
"Gewoon" een grasmat is toch niet te veel gevraagd? Alle activiteiten die je op deze stenen vlakte kunt doen, kunnen ook op een groen plein. Je kunt er alleen niet meer met de auto op.
Op zaterdag 7 juni was er boekenmarkt op de "Oude verlengde, verkeerd getraceerd Houtstraat".
Op zondag 8 juni vanaf 12.00 uur is Park '44 weer opgeruimd. Met alle mensen die op het gras lagen en op de terrasjes zaten is toen in drie kwartier het hele plein opgerold. Om 13.00 uur barstte een noodweer los boven Nijmegen
Het gras is hergebruikt- verdeeld over diverse plekken in de stad.

Tegelijkertijd is aan de mensen die kwamen kijken gevraagd om een kaartje te sturen naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Dat leverde veel reacties op. 
De dinsdag na park 44 besloot het college om uit te laten zoeken wat het kost om tot aan 2008 gras op het plein te laten leggen. Momenteel wordt er nog steeds aan gerekend. het is nu al 88 dagen geleden dat plein 44 veranderde in een park. Ik hoop dat we spoedig weten wat het moet gaan kosten en dat we dan de stenen uit het plein kunnen gaan halen.

Via deze website en via de zondagkrant en de gelderlander houden we u op de hoogte.

Wat het tot nu toe gekost heeft willen veel mensen weten. 
Bijna 4000 euro was ik kwijt aan dit projekt. Daarvan heeft de gemeenteraad toegezegd 3000 euro te willen betalen. Er lag bijna 2000 vierkante meter gras. Verder waren de kosten er voor de mensen die meehielpen, het eten en drinken en de posters en de t-shirtjes. De drukkosten voor de kaartenactie moet ik -natuurlijk- zelf betalen. De gemeenteraad zal geen handtekeningen actie tegen zichzelf financeren lijkt me.

Jac.Splinter Ontwerper 2D 3D 4D
jac.splinter@freeler.nl
024 3778514

<<Terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: