noviofilm

Films

Zo af en toe krijgen we een film aangeboden om te publiceren op onze website. Omdat we ook graag dít soort archiefmateriaal voor iedereen willen ontsluiten, hebben we de films op deze pagina gegroepeerd, zodat u ze 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar kunt bekijken, net zoals de rest van onze website trouwens. Wij kennen geen openingstijden of eenmalige voorstellingen. Wél zijn de meeste Noviomagus-filmfragmenten vanwege het dataverkeer uitsluitend toegankelijk voor donateurs en gastredacteurs van Stichting Noviomagus.nl en alleen te zien via een wachtwoordbeveiliging. Wilt u dus een film bekijken, word dan donateur of lever een bijdrage als gastredacteur. U kunt uw wachtwoord dan hier aanvragen. 

De tweede helft van deze pagina is de Openbare bioscoop. Deze bevat links naar oude Nijmeegse filmfragmenten of historische documentaires elders op internet, bv van YouTube maar ook van omroepen en uit openbare archieven.
Ontdekt u niet-werkende links of weet u aanvullingen? Mail het ons!

Veel plezier in onze bioscoop!

Noviomagus.nl - bioscoop (* voor de films met een sterretje is een wachtwoord vereist)

Gouverneursbuurt

Liliane Koenen stuurde de film die bij de verschillende reünies vertoond is.
Na een introductie door Pater van Venrooy volgen activiteiten met Buitenzorg (vanaf 7:45min.) en
beelden ten tijde van de afbraak in 1967 (vanaf 26:30min.). De totale lengte is 45 minuten.

Bouw en opening Waalbrug 1933-1936 * 

Van Rob Boumans kregen we ruim acht minuten filmbeelden die geschoten werden door zijn vader Thijs Boumans (1915-2007) rondom de bouw van de Waalbrug. Te zien is oa de motorpont, het bouwspoorlijntje, een wuivende koningin, meer nieuwsgierigen te voet, op de fiets en met de auto, en natuurlijk de brug zelf, van boven en onder. De film is zonder geluid.

Vierdaagse 1934 * 

Rob Boumans zond een drie minuten durende film die zijn vader Thijs gemaakt heeft van de Vierdaagse in 1934. Aan het eind komt een wandelgroep met vaandel "RWV" in beeld: nader onderzoek leverde op dat dit de Rotterdamse Wandelvereniging is. Op hun site is te vinden dat een groep van die grootte in 1934 de Vierdaagse heeft uitgelopen. Daarmee kon de film nauwkeuriger worden gedateerd. RWV vierde in 2013 het vijfentachtigjarig bestaan en voor die gelegenheid is dit filmpje samengesteld.

Het station * 

Deze korte film laat het oude stationsgebouw van Nijmegen zien.

De Waalbrug in oorlogstijd * 

Jan van Ooijen vond op twee oude 16mm filmspoelen fragmenten van de oorlogsschade en opbouw van de Waalbrug in Nijmegen. In deze anderhalve minuut durende film uit de veertiger jaren van de vorige eeuw ziet u de toestand van de brug na het opblazen door de Nederlandse genie op 10 mei 1940. Ook zijn enige herstelwerkzaamheden te zien. Deze zouden in totaal drie jaar in beslag nemen.

Sloop Vroom en Dreesmann 1947

Ruisdaelstraat en Vierdaagse 1949 * 

Gastredacteur Henk Linders stelt een anderhalf minuut durend filmfragment beschikbaar waarop de Ruisdaelstraat en de vierdaagse-intocht van 1949 zijn te zien. Daarbij zien we een glimp van een bekende Nijmegenaar die voor de fanfare uitliep....

Spoorbrug 50-er jaren * 

Uit de collectie van Klaas Heeren komt bovenstaande film over de spoorbrug in Nijmegen. De film stamt uit de 50-er jaren van de 20-ste eeuw. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een onderhoudsklus aan de drie spoorbrugbogen die tot 1983 zouden blijven liggen. Dat de veiligheidseisen toentertijd niet zo streng waren blijkt wel uit het feit dat de werklieden ongezekerd over de brug liepen en langs balken naar beneden gleden....

Lentejool in de vijftiger jaren * 

Gastredacteur Henry Artz bezit een 8 mm film met daarop fragmenten van Lentejool uit 1955 of 1957. We zien de Lange Hezelstraat, Augustijnenstraat en deels Plein 1944. Herkent u iemand of weet u er wellicht wat meer over te vertellen, dan horen we dat graag!

Opening Vroom & Dreesmann, 23 maart 1955 * 

Albert de Valk kreeg toestemming van Foto Grijpink om de door hen gemaakte film over de opening van de nieuwe Vroom en Dreesmann winkel op 23 maart 1955 ter beschikking te stellen aan Stichting Noviomagus.nl. Het origineel dat 12 minuten duurt en waarvan de geluidsband niet geheel synchroon loopt, hebben we vanwege de kwaliteit en het dataverkeer wat in moeten korten, zodat de duur nu 9,5 minuten bedraagt. We zien een aantal bekende Nijmegenaren en een beeld van het ex- en interieur van de nieuwe winkel.

Nijmegen in 1969 * 

Gastredacteur Jan van Ooijen sleutelde voor u weer een prachtige film in elkaar. In deze 5 minuten durende rolprent ziet u Nijmegen in het jaar 1969, met fragmenten van het meertje, de vierdaagse, de Burchtstraat, de Graafseweg met Thomas á Vilanovakerk en wat winterse plaatjes.

Schoolbrand Jacob Canisstraat * 

In het begin van de zeventiger jaren filmde Jan Trautig, wonende aan de Jacob Canisstraat 51 te Nijmegen, de brand van de tegenover zijn huis gelegen school. Deze 8mm film is in ons bezit gekomen en middels een camera digitaal omgezet. Loek Peters heeft er vervolgens een publiceerbare versie van gemaakt. Speciale dank gaat uit naar Annie Trautig die deze film ter beschikking stelde van Noviomagus.nl. Wij hopen hiermee een leuke bijdrage geleverd te hebben aan het verhaal van Rinus Boers uit Den Helder, oud-leerling van deze school.

Nijmegen 70-er jaren, Vierdaagse * 

Uit de collectie van Klaas Heeren komt bovenstaande film waarin we ca 1,5 minuut van de Nijmeegse binnenstad zien in de jaren 70, met de het Groene Balkon en de Grote Markt. Daarna ziet u ca 1,5 minuut de vierdaagse intocht op de St. Annastraat.  De beelden zijn in kleur en van matige kwaliteit, maar we wilden u ze niet onthouden

De Rozenbuurt in de 70-er jaren * 

Een film van Ger Tax uit 1977 over de sloop en nieuwbouw van de Rozenbuurt in Nijmegen. Het origineel van bovenstaande film is een 22 minuten durende 8mm band met audiospoor. Vanwege auteursrechten hebben we bij het knippen en plakken ons moeten beperken tot de gesproken tekst en loopt deze daardoor niet meer synchroon met de getoonde beelden.

Archeologische opgraving 11-04-1991

Albert de Valk filmde op 11 april 1991 de opgraving van een bijzondere Romeinse versierde bronzen plaat op het achterterrein van het Canisiuscollege aan de Berg en Dalseweg. We zien de archeologen Haalebos en Hoek aan het werk.

Een nacht bij Herman

Een film van Peter van der Heijden en Hugo Rikken (dec. 1991, 23:46min)

Herman Detmers was in stad en land een legende om zijn paardenbiefstuk, gebakken lever en balletjes in jus. In 't Parijse keldertje, een bedompt souterrain aan de Holtermanstraat 17a in Bottendaal, kwam het nachtleven van Nijmegen in beschonken toestand samen om zijn laatste honger te stillen. Na sluitingstijd "nog even een vette bek halen". Het leverde hem de geuzennaam vette Herman op, vaak verbasterd tot vieze Herman. Het deed de keurige Herman geen recht.
Op 4 januari 1992 sloot Herman -na ruim 35 jaar frieten bakken- de zaak.

Sloop Christus Koningkerk * 

Gastredacteur Albert de Valk fotografeert en filmt al jaren belangrijke gebeurtenissen in Nijmegen. Op deze pagina laten wij u een selectie van zijn filmbeelden zien over de sloop van de Christus Koningkerk aan de Dommer van Poldersveldtweg in 1993.

Boekpresentatie Archiefbeelden Nijmegen * 

U ziet hier een filmverslag van de boekpresentatie zoals die gehouden werd op 22 november 2002 bij boekhandel Dekker van de Vegt aan de Marikenstraat in Nijmegen. Dank aan Rob Elissen voor de video-omzetting.

TV Gelderland Nieuws, interview Henk Kersten over muurschilderingen * 

Op uitnodiging van de journaalredactie van TV Gelderland liet Henk Kersten van Stichting Noviomagus.nl zijn licht schijnen over de plannen van de gemeente Nijmegen om geld uit te trekken voor inventarisatie van de nog aanwezige muurschilderingen binnen de gemeente Nijmegen.

Nijmegen-1 Nieuws, interview Mark van Loon over stereofoto's

Nijmegen-1 besteedde op 29-11-2010 aandacht aan ons jubileumboekje 'Oud Nijmegen in 3D - stereofoto's 1860-1910'.

Openbare bioscoop

Eye.openbeelden.nl

Collectie oude films op internet. Zoekterm: Nijmegen.

Oorlog in blik

Collectie oorlogsfilms op internet. Zoekterm: Nijmegen.

Nijmegen 1 TV

Straat van de week, met Rob Essers en Michiel van de Loo

YouTube en andere openbare films

Joris Ivens - De Wigwam (1912) Eerste film van de cineast, toen 14 jaar oud, gefilmd op landgoed Heyderpark ten zuiden van de stad (nu de Goffert) en op de nog onbebouwde Kwakkenberg. Uitgebreide informatie is te vinden op de site van Europese Stichting Joris Ivens.

Vierdaagse (De Vierdaagse vierde haar 100-jarige bestaan in 2016.
www.beeldengeluid.nl zette 16 filmfragmenten bijeen)

Nijmegen 1920 in kleur, een tramreis door de stad (60fps, remastered, met geluid)

1924 Oude stad (Hezelstraat: kinderen, tram, handkar 24" ; oevergezicht spoorbrug-Belvedere 43")

De jodenjagers van Nijmegen (20 minuten Brandpunt-reportage 04-10-2011).
Een deel (5 minuten) ervan staat op YouTube: Het verhaal van Theo Rubens.

Hitlers Meereskämpfer - Kampfschwimmer und Torpedomänner - BR Doku (na ruim 34 minuten de deels geslaagde aanslag op de Waalbruggen door Duitse kikvorsmannen op 29 september 1944)

Twee filmpjes, geschoten door toeristen:
A. per zeilboot in 1961 (6 minuten, begint in A'dam, Nijmegen na 3½ minuut) en
B. met de auto jaren 50 (4½ minuut grotendeels Nijmegen, met een ritje naar Arnhem).

Hier is een aardig filmpje te vinden over een stockcar-race in 1969 in het Goffert stadion: www.britishpathe.com.

De Bimbo-box, het apenorkest bij V&D.

De Opgravingen Plein 1944 in 2011, Romeins gebouw en middeleeuwse kelder

Een in 1962 door de AVRO uitgezonden interview met dichter en gebedsgenezer Hein Hintjes.

Verkeersgroep Rijkspolitie
Promotiefilm uit 1973 1971 voor de Rijkspolitie, deels opgenomen bij de Verkeersgroep Rijkspolitie District Nijmegen, geeft een beeld van de dagelijkse werkzaamheden van de Verkeersgroepen.

Negende katholiekendag te Nijmegen 23 september 1917 (lengte 17m15s)
Eerst enkele stadsbeelden (Kronenburgerpark, Grote Markt, Valkhof), daarna uitgebreid mensen in beeld bij het uitgaan van een (welke?) kerk, een optocht (van meer dan 60 groeperingen, oa oud-Zouaven op 10m00s, 12m33s en 14m00s), kranslegging bij Mgr Hamer en toespraak van de heer Franken. Tot slot een opname van de opdrachtgever voor de film: de Familie Bioskoop in Nijmegen.
Herkent u ook mensen? Stuur een mailtje!

Nijmegen in de tweede wereldoorlog
Compilatie van meer dan een uur over uiteenlopende onderwerpen: industrie, propaganda, bombardement, bevrijding, puinruimen, noodhulp, wederopbouw, herdenking.

Middeleeuwse kelder Gebroeders van Limburg ontdekt

Begraven in Nijmegen 1 (deel 1 tv-serie Altijd Nijmegen)
Begraven in Nijmegen 2 (deel 2 tv-serie Altijd Nijmegen)
Het Schependom (deel 3 tv-serie Altijd Nijmegen)
Industrieel Erfgoed (deel 4 tv-serie Altijd Nijmegen)
De geschiedenis van de Romeinen in Nijmegen (deel 5 tv-serie Altijd Nijmegen)
Forten rond en in de stad (deel 6 tv-serie Altijd Nijmegen)
De Tweede Wereldoorlog 1 (deel 7 tv-serie Altijd Nijmegen)
De Tweede Wereldoorlog 2 (deel 8 tv-serie Altijd Nijmegen)

24 kleuters Animatie door Floor Adams over 22 februari 1944

De Verborgen Wereld van Plein 1944 Film bij expo Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmegen bridge 1944 (www.britishpathe.com)

Close Combat II - German Briefing (Nijmegen Sector) (info voor computerspel)
Close Combat II - Allied Briefing (Nijmegen Sector) (info voor computerspel)
Close Combat II - German Defeat (Nijmegen Sector) (info voor computerspel)
Close Combat II - Allied Defeat (Nijmegen Sector) (info voor computerspel)

Ode aan onze doden (TV Gelderland)

Spoorlijn Nijmegen-Kleve

Verborgen plekken van het Canisiuscollege

Tramlijn 3 naar de Witte Poort en het Dominicuscollege in Hees

Roomse resten deel 1, deel 2. Omroep Nijmegen 1992 (Kerken en kloosters)

De laatste halte deel 1, deel 2, deel 3. Omroep Nijmegen 1992 (De tram in Nijmegen)

Opgraving Romeinse stad in het Waterkwartier. Omroep Nijmegen 1992
Opgraving Romeinse legerplaats Kops Plateau. Omroep Nijmegen 1992
Opgraving Romeins badhuis Honig. Omroep Nijmegen 1992

De Vulpenhoek Biessels, deel 1, deel 2. Omroep Nijmegen 1992

Beeld en Geluid.nl

Enkele tientallen filmfragmenten (veelal uit Polygoon-journaals) uit vroeger jaren.

Uitzending gemist

De Reunie-Special: De krakers van de Piersonstraat (uitgezonden 21 mei 2017)

Stadskroniek: 16 filmpjes over Nijmegen, eerder te zien op TV Nijmegen 1

terug

Reactie 1:

Redactie, 12-04-2020: Kees Moerbeek toont zijn fraaie historische animaties. Zeer de moeite waard!
Reactie 2:

Henk Kersten, 12-06-2020: deze ingekleurde film kreeg ik doorgestuurd van mijn buurman:
https://www.facebook.com/DutchHistoryInColor/videos/560193694638977/?v=560193694638977
Reactie 3:

Marielle Eykemans, 14-06-2020: Net de film bekeken van de verborgen plekken van het Canisius College. Bracht herinneringen terug.
Ik had vroeger piano les in een van de kamers in de kelder met een klein raam. Het was er meestal koel en koud in de winter. Er was ook een kleine kapel in de cribte waar wij soms naar de H.Mis gingen. Mijn vader werkte toen voor de Jezuiten op de financiele afdeling.
Wij mochten nooit het klooster in, zo het was interessant om nu de prachtige bibliotheek te zien.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.